Op donderdag 9 november hebben we met een aantal mensen uit onze geloofsgemeenschap de bezienswaardige Heilige-Geist-Kirche in Emmerich bezocht, waar we een rondleiding kregen. Het is aan naoorlogse kerk, waarvan het interieur  is opgebouwd met oorlogsschroot.
Met 4 particuliere auto’s reden we naar Emmerich waar we opgewacht werden door een gids om ons rond te leiden en te vertellen over het hoe en waarom van deze kerk. Het is een R.K. kerk. Een bijzondere kerk, een abstract gebouw. Het is gebouwd van ruw beton aan de buitenkant. Om de kerk staan 7 zuilen, waar binnenin water vloeit. De zuilen staan als symbool van de 7 sacramenten. Het water dat vloeit is van levensbelang voor de aarde en de mensen.

Het ziet er van buitenvrij ruw  en hoekig uit, een abstract gebouw van ruw beton aan de buitenkant alsook voor een gedeelte aan de binnenkant en veel glas. 
Binnenin zien we ook panelen beschildert met diverse blauwe kleuren in verbondenheid met de lucht. Ook het vele glas verbindt ons met de lucht buiten. We zijn binnen maar voelen ons buiten, is de bedoeling hiervan. De mens moet naar buiten en zich verbonden voelen met de natuur.

Het geeft een bijzonder en indrukwekkend gevoel, zoals ook de bedoeling is van het geheel.
Er staat een heel groot kruis, gemaakt van schroot. Schroot waar men niets meer mee kon doen. Afval van oorlogsmateriaal, verkeersongelukken op de weg en speelgoed, maar heel kunstig in elkaar gezet en gesmeed. Het horizontale deel is langer dan het verticale deel en staat voor alles wat in het verleden en momenteel gebeurt in de wereld; zoals al het geweld, oorlogen en andere problemen. Het verticale gedeelte is minder lang, maar houd het horizontale gedeelte in evenwicht .
Voor het kruis staan 2 altaren, links en rechts met een kleine ruimte ertussen. Op het ene altaar staat altijd een Bijbel open geslagen en daar wordt het ‘Woord’ (voor)gelezen tijdens de vieringen. Op het ander gedeelte wordt de Eucharistie voorbereid en gevierd.

Bij de uitleg door de gids blijkt, dat er over al deze aspecten goed nagedacht is en men begint te bergrijpen over het hoe en waar van deze bijzondere kerk.
Het was een lang en indrukwekkend verhaal, maar geweldig verwoordt door de gids.
Dan naar de kruisweg staties in een zeer moderne uitvoering. Men moest goed kijken om er de ons zo bekende staties over de lijdensweg van Jezus Christus in te zien. Ook daar bleek dat als je goed kijkt en er uitleg bij krijgt, dat je bijzondere dingen/tekens ziet. B.v. op één statie, die mij bijzonder bijbleef, was een kruis te zien, maar ook vaag enige personen en lichtpuntjes. En juist met lichtpuntjes daar kunnen wij, kan men, in het leven van anderen een klein beetje hoop geven.

Na de rondleiding bedankten we de gids hartelijk voor zijn uitgebreide uitleg, overhandigden  hem een boeket bloemen en vertrokken we naar de binnenstad voor de lunch. 
Een mooi restaurant am Rhein en daar hebben gezellig nagepraat en van een lekkere lunch genoten. Hert was inmiddels half vier geworden, tijd voor vertrek naar Aalten.
Iedereen was onder de indruk van deze bijzonder kerk ‘ De Heilige-Geist-Kriche’ in Emmerich.