Agenda

Dinsdag, 08 Maart 2022, 19:30 Beltrum, Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk

Godfried Bomans - Zijn katholicisme werd steeds minder katholiek

Over dit thema houdt Harry Broshuis op dinsdag 8 maart 2022 op uitnodiging van de Commissie Ontmoeting & Inspiratie een lezing in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk te Beltrum. Vanaf 19.15 uur heten we u graag met een kop koffie/thee welkom. De avond begint om 19.30 uur.

 Na een lange loopbaan in alle onderwijsniveaus en zijn pensionering volgde Harry Broshuis de universitaire opleiding Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit Nederland. Deze voltooide hij in 2007. Enkele jaren later ging een al lang gekoesterde wens in vervulling: “… een dissertatie schrijven over de door mij zo bewonderde auteur Godfried Bomans. Ik was vooral geïnteresseerd in de verhouding van deze katholiek tot zijn geloof, te meer omdat de Bloemendaalse schrijver in de laatste jaren van zijn leven gekweld werd door veel geloofstwijfels. In 2021 mondde het onderzoek uit in een promotie aan de RUN.”

 Godfried Bomans komt uit een welgestelde familie die een groot aanzien genoot en erg godsdienstig was. Hij is in 1913 geboren als vierde van de in totaal zeven kinderen en behaalde in 1932 het diploma gymnasium alpha. Vervolgens ging hij rechten studeren aan de Universiteit van Amsterdam en vanaf 1939 studeerde hij psychologie in Nijmegen. Hij heeft geen van beide studies afgemaakt. Na de oorlog heeft hij als auteur een grote naam gekregen. In totaal zijn er zo'n 64 boektitels van hem verschenen. Hij werd ook een BN'er door zijn optredens voor radio en tv. In 1971 is hij plotseling aan een hartaanval overleden in zijn woonplaats Bloemendaal.