Groenlo, 25 maart 2020

Betreft: pastorale brief en aangescherpte maatregelen inzake corona crisis.

Aan alle parochianen, locatieraden, beheerscommissies en pastoraatsgroepen van de Sint Ludger en Sint Paulus parochie.

Beste mensen, broeders en zusters,

In reactie op de aangescherpte maatregelen van de overheid tegen de verspreiding van het coronavirus op 23 maart, hebben de Nederlandse bisschoppen aanvullende maatregelen getroffen. Alle publieke liturgievieringen, ook die in kleine kring door de week, worden voor de gehele Paastijd, tot en met Pinksteren (op 31 mei) afgelast.

Hierbij het bericht van de bisschoppen: https://www.rkkerk.nl/nederlandse-bisschoppen-alle-publieke-vieringen-afgelast-tot-en-met-pinksteren/

De overheid heeft alle bijeenkomsten verboden tot 1 juni. Eerder werden door de bisschoppen al alle publieke vieringen op zaterdag en zondag afgelast, nu zijn dus ook de publieke vieringen door de week afgelast. Wat dat voor onze parochies betekent leest u hier.

Maandag tot en met zaterdag in besloten kring dagelijks een eucharistieviering.

09:00 uur ma - za vanuit Groenlo, te beluisteren via kerkradio, voorafgaand aan de viering: dinsdag: rozenkrans, vrijdag: eucharistische aanbidding.

De kerk/ Mariakapel blijft open voor individuele bezoekers met inachtneming van de algemene RIVM maatregelen en die van de Nederlandse Bisschoppen.

Zondagen in besloten kring.

09.30 uur Eucharistieviering vanuit Lichtenvoorde, te volgen via www.kerkdienstgemist.nl
09.30 uur Eucharistieviering vanuit Groenlo, te beluisteren via kerkradio.

Zondags na de vieringen zijn beide kerken open van 10.30 uur tot 12.00 uur voor persoonlijk gebed en/of het ontsteken van een kaarsje bij Maria.

Kerken en Mariakapellen, waar dit al gewoonte was blijven geheel of gedeeltelijk open voor individuele bezoekers, buiten de tijden van vieringen. Dit met inachtneming van de maatregelen van de bisschoppenconferentie, de overheid en het RIVM.
In ieder geval zijn de eucharistische centra open:

Lichtenvoorde: maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur.
Groenlo: elke dag van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Eucharistische aanbidding, Voedselbank en open kerken:

Na de zondagsmis blijven de kerken in Groenlo en Lichtenvoorde tot 12.00 uur ook open voor eucharistische aanbidding in stilte en is gelegenheid voor het ontvangen van het Sacrament van vergeving (biechtgelegenheid). Voor biecht op andere tijden kan een telefonische afspraak gemaakt worden met de betreffende priester.
Kerkgangers dienen afstand te houden dus verspreid te gaan zitten.
In Groenlo en Lichtenvoorde blijft vooralsnog afgiftemogelijkheid van houdbare producten voor Voedselbank. Zo mogelijk ook in andere locaties. Van harte aanbevolen in deze tijd.

De bisschoppen blijven het belang van het gebed benadrukken in deze tijden waarin het coronavirus heerst.

Misintenties.

Misintenties worden voor alle locaties gelezen in het eucharistische centrum.
Lokale secretariaten geven dit door aan locatie-secretariaat van resp. Groenlo of Lichtenvoorde.
Dit geldt ook voor het gedenken en melden van onlangs overledenen.

H. Missen op TV en andere media.

    • Op zondag is er de Eucharistie op televisie via KRO-NCRV, vanaf 10.00 uur op NPO 2
    • Vanuit Hilversum worden elke dag een mis en een dagsluiting gestreamd.
    • Verder zendt Radio Maria iedere doordeweekse ochtend en avond een Eucharistieviering uit om 09.00 uur en 19.00 uur. In het weekend op zaterdag om 09.30 uur en zondag om 10.00 uur.
    • Er zijn momenteel veel parochies en kloosters die dagelijks vieringen en bemoedigende boodschappen uitzenden.

Abonneer je op de (gratis) digitale Paulusbrief! Wijs anderen er ook op. Online communicatie is in deze tijd belangrijk. Waarschijnlijk komen er vanwege de crisis extra edities!
In de editie van 1 april komen veel mededelingen over de vieringen in de Goede Week.
https://stpaulusparochie.nl/index.php/media-sp/nieuwsbrief-aanmelden-sp

In onze individualistische samenleving worden we in deze bizarre tijden gedwongen gepaste afstand te nemen van elkaar. Dit doet ons verlangen naar samen zijn. De fysieke afstand maakt geestelijke nabijheid nadrukkelijker.
Het virus kan zichzelf niet verspreiden, dat doen mensen!
Laten we ons allemaal samen houden aan deze maatregelen, verbonden in gebed.

Groet vanuit pastoraal team, met Gods rijke zegen

Pastoor H.A.M. de Jong   06 - 1237 9793   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Pastor R.E.C. den Hartog   06 - 5733 0330   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Diaken C.G.J. Peters   06- 5103 6579   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Pastoraal werkster C.A.M. Roetgerink   06 - 2073 9564   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Noodwachtdienst voor beide parochies   06 - 1901 7292