De belangstelling voor dit uitje was groot, 25 mensen hadden zich opgegeven.
Op donderdag 10 juli, op de fiets of per auto trokken we naar de Riette 3 te Harreveld, de plek waar geboerd wordt.
Hartelijk werden we ontvangen door Frans Stoltenborg en zijn neef Bas op het erf aan de Riette, die het bedrijf aan ons toonden. Bas is de jonge boer op dit melkveebedrijf.
De boerderij bestaat uit 2 vee-schuren en veel ruimte eromheen. Eén stal met kalveren en jongvee (de toekomstige melkkoeien). De andere stal met het melkvee. Totaal 140 koeien.
We kregen een rondleiding in de stallen en konden bekijken hoe het jongvee in de oude stal gehuisvest wordt. Het melkvee in de nieuwe schuur zien we, als ze gemolken willen worden naar de melkrobots lopen, daar worden de spenen van hun uier schoongemaakt en ontsmet, vervolgens kan het melken beginnen. tijdens het melken krijgt de koe een afgepaste hoeveelheid brokjes (het lokmiddel om ze naar de robot te krijgen) en na goed 4 minuten lopen ze weer door de stal, niet naar buiten, maar naar hun eigen plek. Het melkvee komt niet buiten in een weiland. Wat ze daar zelf van vinden? Wie weet? Zo werkt het robot melken! Het voedsel dat ze krijgen is vitamine rijk en aangevuld met mineralen en mais.
Het vee heeft er een goed leven. Op tijd voer, de stal wordt goed schoon gehouden en als ze gemolken willen worden, gaan ze gewoon naar de robot en die doet het verdere werk. Er komt eigenlijk geen hand van de boer meer aan te pas. Het bedrijf is in het bezit van 2 melkrobots. En dit is dan maar één onderdeel van het moderne melkveehouderij-bedrijf.
Ook is er een koeien borstelmachine waar het vee naar toestapt om de rug te laten borstelen of masseren, als de koe daar behoefte aan heeft. Kennelijk werkt dit zeer ontspannend.
Veel is er te zien. Te veel om allemaal op te noemen. Bedrijvigheid alom de hele dag door.
Tussentijds werden we getrakteerd op een drankje bij het gezellig samenzijn op het boerenerf en om 17.00 uur sloten we de excursie af met een warm buffet, broodjes warm vlees, wraps met salade, broodje kaas enz. en een drankje en een dankwoord door Bas Stoltenborg.
De familie Stoltenborg streeft naar een goed leven voor de dieren met een goed bedrijfsresultaat en legt daarbij het accent op duurzaamheid.
Voor velen was het een bijzondere en interessante excursie waar we als gasten veel wijzer zijn geworden van het moderne boerenleven op een melkveebedrijf en zo gingen we voldaan naar huis om 17.15 uur het einde van een fijne middag na samen eerst nog een groepsfoto gemaakt te hebben.
Terugblik …..
Op de viering van 6 juli j.l. We vierden samen in de Oude Helena Kerk te Aalten met het thema: ‘Nepnieuws of goed nieuws’ en stonden we stil bij diverse vragen o.a.
Hoe is de betrouwbaarheid van informatie die via diverse kanalen tot ons komt?
Er was een tijd dat de meeste mensen iets geloofden als het in de krant had gestaan of op het Journaal was geweest. Tegenwoordig worden deze media gewantrouwd, en hechten mensen meer geloof in wat ze via ‘sociale media’ te horen of te zien krijgen. Sinds alternatieve feiten, chatbots en kunstmatige intelligentie hun intrede hebben gedaan is het steeds moeilijker geworden echt, goed nieuws van nep te onderscheiden! We merken het aan de verslaggeving over de oorlogen die woeden, en we zullen het waarschijnlijk ook gaan merken in de aanloop naar de verkiezingen in het najaar.
Hoe betrouwbaar is het nieuws dat we in de Bijbel lezen? Klopt het wel?
Of gaat het erom of het werkt, of het ons mensen op moeilijke momenten moed en hoop en troost kan bieden?
De voorganger begroet ons en heet ons welkom. Vervolgens openen we met het lied: De dag gaat open. Een toepasselijk couplet uit dit lied: ‘Wilt Gij tot het eind der dagen – ons doen en laten zuiveren en dragen – dan stijgt de vreugde van uw welbehagen – in ons wereld’. Vervolgens een Gebed om vergeving: ‘Als Gij naar de woorden luistert, die u hier tot u zijn gezegd, wijzen zij de goede weg.’
Dagelijks lezen en horen we verhalen in de media, mooie verhalen, duistere verhalen, maar kloppen die wel? Zijn ze nep of waar? Snaren in die verhalen die ons roeren zijn belangrijk voor ons, toch kun je je afvragen hoe waar ze zijn!
Nepnieuws is vooral bedoeld om verdeeldheid te zaaien en breekt af! Laat jezelf niet neerslaan door slecht- of nepnieuws.
Vandaag bidden wij voor onze wereld, die dreigt ten onder te gaan aan dreiging en geweld mede veroorzaakt door nepnieuws.
Ook hebben we gebeden voor Goed nieuws, dat nieuws is van hoop en opbouwt!
Laat je niet in moedeloosheid verzinken, maar bouw samen op!
Verbondenheid is onze kracht!
Na de viering was er weer een gezamenlijke ontmoeting met koffie en of thee in Elim.
Met deze verklaring als lokale kerkgenootschappen laten we weten dat wij positief staan tegenover de komst van asielzoekers en vluchtelingen in onze gemeente.
We lichten graag onze beweegredenen toe. Vanuit de opdracht die christenen in de Bijbel krijgen, is gastvrijheid voor vreemdelingen en zorg voor onze naaste essentieel.
Ook is solidariteit in Nederland zelf voor ons belangrijk. Iedereen moet z’n steentje bijdragen, wat ons betreft. Ter Apel is lange tijd in de steek gelaten en asielzoekers zijn daar al veel te lang, regelmatig in slechte omstandigheden, opgevangen.
We zijn van mening dat we als Aaltense gemeenschap al eerder hebben laten zien dat we in staat zijn om vluchtelingen een waardig onderdak te bieden, en we weten ook dat op diverse andere plaatsen in ons land positieve ervaringen zijn opgedaan. De negatieve incidenten zijn vaak uitvergroot en leiden af van positieve ervaringen.
We hebben ook zorgen. We hebben begrip voor mensen, vaak jongeren, die al heel lang op zoek zijn naar een eigen woning of een geschikte huurwoning. Dat juist zij naar aanleiding van het AZC-plan hun frustratie uiten, is een belangrijk signaal dat veel aandacht verdient.
Ook hebben wij begrip voor de buurt die zich zorgen maakt over de komst van zoveel vluchtelingen in hun directe leefomgeving. Dat vraagt speciale aandacht.
We hebben ook zorgen over het gevaar van polarisatie, als woorden liefdeloos en giftig worden gekozen. We roepen iedereen op om respectvol met elkaar en elkaars meningen om te gaan. Daarin passen wat ons betreft geen haatdragende en agressieve bewoordingen.
Wij kiezen liever voor een positieve insteek. In onze kringen werd opgemerkt dat je helpen kunt zien als een mooie uitdaging: “je wordt zelf verrijkt als je andere mensen helpt”.
We hopen dat deze verklaring u zal sterken bij het ter hand nemen van de gemeentelijke taak
om opvang te bieden en dat humanitaire overwegingen en verantwoordelijkheidsbesef daarbij de doorslag zullen geven.
Nadat we de afgelopen jaren aansloten bij de grote bisdom-bedevaart, willen we in 2025 weer een parochiereis organiseren naar Lourdes.
Dit zal een 9-daagse busreis worden, van 15 tot en met 23 september 2025. Op de heenweg bezoeken we Lisieux en overnachten daar. Op de terugweg doen we Nevers aan. Dit is de plaats waar zich de schrijn met Bernadette Soubirous bevindt.
Mocht u eerder met een grote bisdom-bedevaart mee zijn geweest, dan zal het nu een andere beleving zijn aangezien we met een kleinere groep in Lourdes zullen zijn.
Natuurlijk zullen we alle programmaonderdelen wel volgen zoals de lichtprocessie, de viering aan de Grot en de internationale hoogmis. Bij voldoende aanmeldingen vanuit onze parochie, zal de bus ook van hier vertrekken.
De kosten voor deze bedevaart liggen rond de € 1.100,--. Dit is inclusief vervoer, verblijf met alle maaltijden, maar exclusief eventuele excursies en consumpties. Mocht dit bedrag voor u bezwaarlijk zijn, dan proberen we samen hiervoor een oplossing te zoeken. Verder is het van belang dat u redelijk gezond en goed ter been bent als u aan deze reis wilt deelnemen. Er reist namelijk géén medische begeleiding mee. De bedevaart wordt pastoraal begeleid door pastoor De Jong van de parochie HH. Paulus en Ludger.
Mocht u interesse hebben of meer informatie willen kom dan naar de
informatieavond op
dinsdag 14 januari 2025, aanvang 20:00 uur
in de Ludgerzaal van het parochiecentrum in Lichtenvoorde (ingang achterzijde, Doppenplein)
of neem contact op met
Rianne van Boxtel
Parochiecoördinator Lourdesreizen
06-18331159
De handen ineen voor nieuwe mede-inwoners. (Oekraïense) vluchtelingen, statushouders en asielzoekers. Mensen die onze hulp nodig hebben. We staan voor een grote uitdaging om hen op te vangen en te huisvesten. Een uitdaging die de gemeente Aalten graag samen met inwoners, organisaties en ook kerkgenootschappen aangaat. Op 9 februari vond daarom een bijeenkomst plaats met vertegenwoordigers van kerkgenootschappen. Om samen de handen ineen te slaan. En ook uw hulp hebben we hard nodig.
De asielketen in Nederland staat onder grote druk, het gebrek aan capaciteit in aanmeldcentrum Ter Apel en de asielzoekerscentra is nijpend. En vanwege de spanningen in de wereld verwachten we dat er de komende tijd nog veel meer mensen asiel zullen aanvragen. Om aan de broodnodige doorstroom in de asielketen bij te dragen, heeft de gemeente Aalten samen met Oost Gelre, Winterswijk en Oude IJsselstreek een tijdelijke opvang voor 135 statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) geopend in Lichtenvoorde. Voor gemeente Aalten gaat het om 40 personen in 16 gezinnen, die uiterlijk half augustus moeten zijn verhuisd van Lichtenvoorde naar woningen in de gemeente.
Oekraïense vluchtelingen. De inzet van gastgezinnen om gevluchte Oekraïners in de afgelopen periode een veilige plek te bieden is bewonderenswaardig en verdient grote waardering. Zonder die inzet zou de opvang van deze vluchtelingen niet mogelijk zijn geweest. Hoewel we allemaal hoopten dat de oorlog al zou zijn geëindigd, blijkt helaas niets minder waar. Met het voortduren en nu zelfs verhevigen van de oorlog, is de kans groot dat meer mensen uit de Oekraïne zullen vluchten. De gemeente zet dan ook alles op alles om snel extra gemeentelijke opvangplekken te realiseren.
Woningen voor alle doelgroepen Momenteel wordt ongeveer 15% van de jaarlijks vrijkomende huurwoningen van de woningcorporatie gereserveerd voor bijzondere doelgroepen. Voor statushouders, maar ook voor bijvoorbeeld crisis- en maatschappelijke opvang. De gemeente werkt aan een huisvestingsplan voor alle doelgroepen, waarbij diverse mogelijkheden worden meegenomen: huizen, gebouwen, stukken grond voor tijdelijke bouw, enz. Ook wil de gemeente de komende 10 jaar 1.000 woningen nieuw bouwen, in alle kernen.
Welkomst-cultuur De opvang en huisvesting van nieuwe inwoners zien we niet als het vervullen van een opdracht van het Rijk. Het is vooral het welkom heten van nieuwe buren en mede-inwoners. In aanvulling op het werk van Figulus en andere organisaties, en als steun voor de al zeer actieve Stichting Diaconale Hulpverlening, gaan vertegenwoordigers vanuit de kerken kijken hoe samen met kerkleden aan die welkomst-cultuur nog meer uitvoering kan worden gegeven.