Logo Parochie

 

R.-K. Parochie
HH. Paulus en Ludger

St. Helena | Aalten

FacebookTwitterGoogle Bookmarks

 

 


 

    

Het heeft even geduurd maar nu is het dan zover. Nadat er enkele aanpassingen plaats moesten vinden, o.a. voor de bereikbaarheid voor mensen met een handicap of een rollator, is het ‘’Stiltecentrum’ met Mariahoekje onder de toren van de Oude Helena Kerk op zaterdagavond 24 september, na een korte plechtigheid om 19.00 uur ’s avonds, officieel geopend in het bijzijn van vele mensen.

 

Het stiltecentrum is dagelijks geopend van 9.00 uur in de ochtend tot 18.00 uur in de avond.
U bent dan welkom om de ruimte in te gaan voor een moment voor uzelf en/of om de H. Maria een bezoekje te brengen en een kaarsje te branden. Ook is er de mogelijkheid om een wens, een gebed óf gewoon uw mening op te schrijven in een van de schriften, die klaarliggen.
Een verzoek aan of gebed voor Maria wordt bij de volgende R.K. viering voorgelezen of genoemd bij de voorbeden. Zie voor de eerstvolgende viering het vieringenrooster in het parochieblad ‘De Verbinding’ onder vieringenrooster in Aalten of op de website.
Voedselbankmand
Tevens wordt de voedselbankmand, die altijd in de Mariakapel van de St. Helenakerk aan de Dijkstraat stond ook weer in het Stiltecentrum geplaatst.
Als U goederen wilt brengen voor de voedselbank kunt u ze in de mand zetten/leggen, deze goederen worden op vrijdagmorgen naar de voedselbankkast in het PKN-secretariaat aan de Ludgerstraat gebracht, vanwaar ze naar het centrale punt op de Meiberg gaan voor verdeling onder de Aaltense behoeftigen.
Onze dank voor uw medewerking.
Zie ook onderstaand artikel.
Na sluiting van de R.K. kerk aan de Dijkstraat adviseerden wij u om voedselproducten te brengen naar de Zuiderkerk, waar een voedselbankkast staat. Nu blijkt dat veel R.K. mensen deze kast nog niet hebben kunnen vinden en daarom bieden wij hen, die toch willen blijven bijdragen, de mogelijkheid deze producten naar de voedselbankmand in het ‘Stiltecentrum’ te brengen. Uiteraard mag u deze goederen zowel naar de voedselkast bij de Zuiderkerk als wel naar de voedselbankmand in het ‘Stiltecentrum’ brengen. Kijk wat voor u het gemakkelijkste is of waar u het dichtst bij woont.
Producten s.v.p. voor de maand:
Oktober: Broodbeleg met toebehoren als boter/jam/kaas/enz.
Dank U

Eindelijk, na 3 jaar corona, kon er weer een viering plaatsvinden bij de Kreuzkapelle, net over de Duitse grens. Tegelijkertijd werd het feest van de “Kruisverheffing ”gevierd, dat jaarlijks op 14 september wordt gehouden, maar nu samenviel met de Kreuzkapelle-herdenking. Om 18.30 uur verzamelden zich een groot aantal gelovigen uit Aalten, Bredevoort en Duitsland bij de plaats, waar in de reformatietijd Nederlandse katholieken de Eucharistie konden vieren, omdat dat in Nederland verboden was. Het was gelukkig droog, zodat alles in de buitenlucht kon plaatsvinden. Samen met 2 Duitse collega-priesters uit Hemden en Barlo ging Pastor de Jong voor in gebed en zang, afwisselend in het Duits en Nederlands. Rinus Wagener zorgde er voor dat de samenzang in goede banen werd geleid en dat lukte prima. Het was een mooie en indrukwekkende dienst. Na afloop kon iedereen onder het genot van een kopje koffie of thee nog even een gezellig praatje maken met deze of gene.

De katholieke geloofsgemeenschap heeft zoals we weten veel te danken aan de familie Driessen. Deze familie heeft het mogelijk gemaakt dat de kerk , rond 1900, op een stuk grond herbouwd kon worden. Ook veel van het interieur hebben we aan hen te danken. Maar de hulp ging verder. Zelfs de personeelsleden van de textielfabriek hebben zich niet onbetuigd gelaten. Twee kroonluchters met kaarsen, bij elkaar gespaard met centen en dubbeltjes, hebben altijd de zijbeuken van de Rk-st Helenakerk opgesierd. Eén, hangend,  net voor het orgel en een boven de doopvont. Beiden hebben nu een nieuwe plek gevonden.  In het Helena huis en nu is de tweede kroonluchter opgehangen  aan het plafond van de zijbeuk in de oude Helena kerk. Gelukkig. Een eerbetoon aan de betrokkenheid van velen uit het verleden. 

 

 

 

 

Opening ‘Stiltecentrum’ en Mariakapel onder de toren van de Oude Helenakerk.

Zoals reeds vermeld in de nieuwsbrief van september 2022, dat we ernaar streven om het stiltecentrum te openen op zondag 25 september ná de ochtendviering, moeten we u melden dat de opening één dag eerder, namelijk op zaterdagavond 24 september zal plaatsvinden om 19.00 uur.

Wilt u hierbij aanwezig zijn, dan bent u hartelijk welkom.

 

 

 

 

 

 

 

De PGA nodigt ook ons uit deel te nemen aan de startzondag

Pastorale noodwacht
Parochie HH. Paulus en Ludger
06-190 17 292

Agenda

03 okt 2022
00:00
Ludgerzaal in Lichtenvoorde
Psalmen en kunst tot leven wekken
 
05 okt 2022
19:30
Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk te Beltrum
Omarm wat op je pad komt!
 
08 nov 2022
19:30
Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk te Beltrum
De dwaasheid van het geloof
 
13 dec 2022
19:30
Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk te Beltrum
The Messiah van Händel zingt Kerstmis tegemoet