De bankenpacht…

De St. Werenfriduskerk was vroeger op zon- en feestdagen tijdens de twee H.H. Missen doorgaans bomvol! Ook de inwoners van Mariënvelde gingen in Zieuwent naar de kerk. En: het vervullen van de zondagsplicht stond tot in de jaren ’60 hoog in het vaandel. Ook in de dienst “Vesper en lof “ op de zondagmiddag waren er niet veel onbezette plaatsen.
Ook de vroegere bankenverpachting op 3e Kerstdag toonde aan dat er niet te veel banken in de kerk stonden. Soms werd er bij zo’n verpachting min of meer gevochten om plaatsen.
Wie zich niet wist te verzekeren van een plaats voor een periode van een jaar, kon voor een dubbeltje per keer een bidstoeltje huren voor in de kerk bij de biechtstoelen… 
En tja, als je wat meer bemiddeld was, had je een mooiere plek! Al met al werd er toen ook al gewerkt aan inkomsten, om onze prachtige kerk te kunnen onderhouden.
De jaren ’60 en de jaren erna, liggen alweer ruim achter ons.
Anno 2024 is de bankenpacht echt niet meer nodig. Soms kan er een kogel afgeschoten worden, zonder dat er iemand wordt geraakt! Tijden veranderen en de insteek naar “geloof beleven” ook. Niks aan te veranderen.

De pastoraatsgroep.