Terugblik op
De viering op 4 mei 2025. Een viering met een heel bijzonder thema namelijk:
‘Aaltense straten met een boodschap’ In deze viering in de Oude Helenakerk stonden de straten met een boodschap centraal.
Er zijn in Aalten heel wat straten waarvan de naam herinnert aan een grondstuk uit vervlogen tijden. Ook zijn er straatnamen die de verbinding tussen gemeenschappen weergeven. De Bodendijk bijvoorbeeld is van heel oude datum. Boden liepen over de oude handelsweg tussen Aalten en Bocholt. Soms draagt een straat ook de naam van een bekend persoon. De Slicher van Bathstraat is genoemd naar Adriaan Pieter Slicher van Bath (1838-1933), een plaatselijke notabele en weldoener, die veel heeft betekend voor de Aaltense gemeenschap.
Ook zijn straten vernoemd naar plaatselijk weldoeners en missionarissen/zendelingen als: Ludger – Servatius – Bonifatius – Willebrord. Deze namen zijn met Hem, Jezus, verbonden. Hij sprak tot Petrus ‘Volg Mij’ en zij brachten het geloof om het te verspreiden over het land. Zij trokken rond en hadden een boodschap, nieuws. En lang geleden zijn vijf straten genoemd naar mannen en hun arbeid. Het zijn de namen van bovenstaande zendelingen. Ook Pater Jan de Vries uit Bredevoort was een van hen. Hij was missionaris in Congo in Africa. Hij en zijn medebroeders werden na een bloedige opstand vermoord.
De gemeente Aalten was echter zuinig met de eer aan personen. Toch is niet zo lang geleden Evert Smilda vereerd met de naam Smildapad.
Wat is een straat? Een verbinding tussen mensen. Een straatnaam kan echter ook de diepere betekenis oproepen! Hebben de straatnamen van de missionarissen/zendelingen ons vandaag de dag nog iets te zeggen?
Belangrijk voor het christelijke geloof was Ludger. Hij voltooide, als bode van Christus, zijn eerste zending in de Achterhoek. Hij kreeg de opdracht hier in deze streek het evangelie te verkondigen: “Ga u richten op een blijmoedig geloof, geloof is getuigenis van geloof in goede en slechte dagen.” Hij wilde harten van de mensen raken in de Achterhoek. Over de Romienendiek bereikte hij Aalten en stichtte de eerste kleine kerkjes. En zeer waarschijnlijk hier, waar we nu zitten, deze latere grote Helenakerk op de markt.
Ludger gebruikte een Saksisch dialect, dat verwant is aan ons Aaltens dialect.
God begrijpt alle talen.
Een mooie leerzame viering voor ons gelovigen, die in de huidige tijd te veel met binnenkerkelijke zaken bezig zijn i.p.v. de missionaire kerk, die we huidig zijn.
Na de viering was er een gezamenlijk samenzijn in Elim met koffie en thee.