De belangstelling voor dit uitje was groot, 25 mensen waaronder veel echtparen, hadden zich opgegeven.

Op donderdag 10 juli, op de fiets of per auto trokken we naar de Riette 3 te Harreveld, de plek waar geboerd wordt.

   

Hartelijk werden we ontvangen door Frans Stoltenborg en zijn neef Bas op het erf aan de Riette, die het bedrijf aan ons toonden. Bas is de jonge boer op dit melkveebedrijf.

De boerderij bestaat uit 2 vee-schuren en veel ruimte eromheen. Eén stal met kalveren en jongvee (de toekomstige melkkoeien). De andere stal met het melkvee. Totaal 140 koeien.

We kregen een rondleiding in de stallen en konden bekijken hoe het jongvee in de oude stal gehuisvest wordt. Het melkvee in de nieuwe schuur zien we, als ze gemolken willen worden naar de melkrobots lopen, door een poort moeten daar worden de spenen van hun uier schoongemaakt en ontsmet, vervolgens wordt de robot op de spenen aangesloten en kan het melken beginnen. Na het melken krijgt de koe een hap brokjes (het lokmiddel om ze naar de robot te krijgen) en lopen ze weer door de stal, niet naar buiten, maar naar hun eigen plek. Het melkvee komt niet buiten in een weiland. Wat ze daar zelf van vinden? Wie weet? Zo werkt het robot melken! Het voedsel dat ze krijgen is vitamine ruik aangevuld met mineralen en mais.

Het vee heeft er een goed leven. Op tijd voer, de stal wordt goed schoon gehouden en als ze gemolken willen worden, gaan ze gewoon naar de robot en die doet het verdere werk. Er komt eigenlijk geen hand van de boer meer aan te pas. Het bedrijf is in het bezit van 2 melkrobots. En dit is dan maar één onderdeel van het moderne melkveehouderij-bedrijf.

Ook is er een koeien borstelmachine waar het vee naar toestapt om de rug  te laten borstelen of masseren, als de koe daar behoefte aan heeft. Kennelijk werkt dit zeer ontspannend.

Veel is er te zien. Te veel om allemaal op te noemen. Bedrijvigheid alom de hele dag door.

Tussentijds  werden we getrakteerd op een drankje bij het gezellig samenzijn op het boerenerf en om 17.00 uur sloten we de excursie af met een warm buffet, broodjes warm vlees, wraps met salade, broodje kaas enz. en een drankje en een dankwoord door Bas Stoltenborg. 

De familie Stoltenborg streeft naar een goed leven voor de dieren met een goed bedrijfsresultaat en legt daarbij het accent op duurzaamheid.

Voor velen was het een bijzondere en interessante excursie waar we als gasten veel wijzer zijn geworden van het moderne boerenleven op een melkveebedrijf en zo gingen we voldaan naar huis om 17.15 uur het einde van een fijne middag na samen  eerst nog een groepsfoto

 gemaakt te hebben.