Aan alle parochianen en andere belangstellenden van de Parochie HH. Paulus en Ludger

Beste mensen,

In 2023 vindt een wereldwijde bisschoppensynode plaats. Bisschoppen van overal vandaan praten dan over een aantal thema’s, doen aanbevelingen en maken afspraken.
Sinds het tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) zijn er meerdere synodes geweest, onder meer over familie en gezin, over de Eucharistie, over het woord van God in de Bijbel en de verkondiging en over jongeren in de kerk.

In 2023 gaat het over het samen op weg zijn, als kerk. Met een moeilijk woord: over synodaliteit. Het besef dat we als mensen samen op weg zijn hoort bij de Kerk vanaf het begin. De eerste christenen werden ‘mensen van de weg’ genoemd. Het past bij dit onderwerp dat niet alleen de bisschoppen er over praten, maar dat ook gewone gelovigen meedoen. De paus heeft daarom iedere gedoopte over de hele wereld uitgenodigd om deel te nemen.

De parochie pakt het initiatief op en organiseert op zaterdag 19 februari een aantal groepsgesprekken. Plaats van samenkomst is het Bernard Vos Clubhuus in Lievelde en de dag begint om 10.00 uur en duurt tot 13.00 uur. Voor een broodje zal worden gezorgd.

De gesprekken gaan, samengevat, over de volgende vragen:

  1. Willen en kunnen we deel uitmaken van de kerk, een gemeenschap vormen met andere gelovigen, verbonden met elkaar en met God?
  2. Hoe kunnen we actief deelnemen en een bijdrage leveren aan die Kerk, die bedoeld is als een netwerk van liefde?
  3. Hoe kunnen we in de wereld met woord en daad getuigen van Gods liefde?

Als bijlagen treft u een “Diocesane fase bisschoppensynode 2023” aan ter verdere voorbereiding op de gesprekken.

We nodigen parochianen en andere belangstellenden uit elkaar te ontmoeten en met elkaar in (geloofs-)gesprek te gaan. Het gaat om open gesprekken en echte dialoog en het is niet de bedoeling diverse meningen over de leer of organisatie van de kerk tegen elkaar af te zetten.

Van de gesprekken in de parochie wordt een kort, samenvattend verslag gemaakt en dat verslag wordt naar de bisschop gestuurd.

Wie wil meedoen met dit gesprek en daarmee een bijdrage wil leveren aan de input voor de synode van 2023 kan zich opgeven bij het secretariaat van het pastoraal team, telefoonnummer 0544-46 46 63 of via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

U kunt zich aanmelden tot en met uiterlijk 14 februari a.s.

Het pastorale team
Parochie HH. Paulus en Ludger

Pastoor H.A.M. de Jong
Pastoraal werkster C.A.M. Roetgerink
Diaken C.G.J. Peters

Bijlage: Diocesane fase bisschoppensynode 2023