Per 1 januari 2024 zal de landelijke collectieve grafmonumentenverzekering voor r.-k. begraafplaatsen komen te vervallen. 

Deze verandering geldt landelijk, dus ook voor de twaalf R.K. begraafplaatsen die de parochie HH. Paulus en Ludger in eigen beheer heeft, te weten in Beltrum, Eibergen, Harreveld, Lievelde, Mariënvelde, Meddo, Neede, Rekken, Rietmolen, Vragender, Winterswijk en Zieuwent.

Grafmonumenten zijn, gedurende de looptijd van het grafrecht, eigendom van de rechthebbende. Dat is in 2010 in de wet vastgelegd.

Ruim 13 jaar heeft de r.-k. Kerkprovincie de polis collectieve grafmonumenten-verzekering vrijwillig aangehouden voor r.-k. kerkelijke instellingen die een begraafplaats beheren. Hieraan komt nu een einde. 

Dit betekent dat u een rechthebbende desgewenst zelf zorg dient te dragen voor een verzekering met het oog op  mogelijke schade aan het grafmonument. Deze schade is niet langer collectief gedekt.

De verandering in de verzekering brengt geen verandering in het grafrecht tot stand noch in de aansprakelijkheid van het bestuur.