Pinksteractie / Week van de Nederlandse Missionaris

Van 11 mei t/m 19 mei 2024 houden we weer de Week van de Nederlandse Missionaris. Geïnspireerd door hun geloof zetten missionarissen en missionair werkenden zich in voor anderen, dat doen zij altijd en overal ter wereld.

Missionair werker Maria Poulisse maakt zich vanuit de Communiteit van de Camillianen hard voor kinderen en jongeren met een beperking uit arme gezinnen. Dit sprak voor haar vanzelf nadat ze gezien had hoe deze kinderen en jongeren volledig buiten de boot vielen. “Ik ben gegrepen door de liefde en deze kinderen houden me dagelijks een spiegel voor waarin ik God kan zien” “Dat is heel inspirerend”

Maria is een van de gezichten voor de Pinksteractie 2024. Net als zij staan alle andere missionarissen en missionair werkenden altijd klaar voor een ander. Samen zijn wij er voor hen tijdens deze Pinksteractie.

Maria studeerde antropologie en specialiseerde zich in onderwijs en gezondheidszorg. Toen daar haar religieuze inspiratie weer bijkwam, die zij van jongs af aan had, viel alles op zijn plaats: ‘Voor mij liggen die twee in elkaars verlengde. Ik geloof in de naastenliefde, die Jezus ons steeds heeft voorgehouden, en het samenwerken aan een betere wereld.’

De avontuurlijke Maria ging in het woelige Colombia van de jaren ‘80 een kijkje nemen bij de projecten van de Camillianen in de stad Barranquilla. Wie had ooit gedacht dat ze altijd zou blijven? Haar sterke wil werd er als vanzelf aangewakkerd. Bovendien voelde ze zich dankzij haar opleiding als een vis in het water. ‘Ik ben begonnen met een voedselprogramma voor ondervoede kinderen.

Tijdens de huisbezoeken aan de ondervoede kinderen, kwam ik veel kinderen met een handicap tegen, die soms alleen opgesloten binnen moesten blijven omdat niemand op hen kon passen! Zo ontstond het plan voor een kleinschalige dagopvang. Ruim 25 jaar later, stuurt Maria met een bevlogen team Stichting CE Camilo aan, dat aan zo´n 2.000 mensen zorg biedt. Maria heeft kopzorgen dat de overheid de zorg opschort. ‘Er zijn nog zoveel kinderen die onze hulp nodig hebben.’ Ze zou zo graag zien dat haar levenswerk niet verloren gaat. ‘Wij zijn erg afhankelijk van giften.’ CE Camilo biedt vakonderwijs, revalidatie en voorlichting. Het centrum beschikt over een moderne orthopedische werkplaats. 

“God, de mensen en mijn leven en werk, zijn een drie-eenheid. Het één kan niet zonder het ander” Dat de kinderen en jongeren met een beperking nog te vaak buiten de boot vallen, vindt Maria een groot onrecht. ‘Maar die kwaadheid geeft ook weer energie. Je moet opkomen voor je overtuiging. Dat geeft heel veel kracht. God schiep de mens naar zijn evenbeeld. De kinderen van CE Camilo houden me dagelijks een spiegel voor, waarin ik God kan zien. Dat is heel inspirerend.’

De Week Nederlandse Missionaris (WNM) steunt de inzet van missionarissen en missionair werkers zoals Maria. Dit doen wij samen met u!

U kunt dit mooie missiewerk steunen door een gift in de collecte tijdens de Pinksterdagen of door een gift over te maken naar Week van de Nederlandse Missionarissen op banknummer 
NL30 RABO 0171 2111 11

Van harte aanbevolen.