Een houten kruis met een haantje erop: deze kinderen vieren Palmpasen
Sylvia Willems
Palmpasen in Beltrum © Omroep Gelderland
BELTRUM - Een houten kruis met slingers en snoepjes en bovenop een haantje van brood. Tientallen kinderen uit Beltrum lopen deze zondagochtend zwaaiend met versierde stokken de plaatselijke kerk binnen. Want het is Palmpasen, de zondag vóór Pasen en het begin van de zogeheten Goede Week, die eindigt op Eerste Paasdag.
Palmpasen is een traditie waarbij de Onze Lieve Vrouw ten Hemelopnemingkerk in het Achterhoekse Beltrum behoorlijk vol zit. En dat is fijn in een tijd waarin nogal wat kerken kampen met een terugloop van bezoekers.
Pastoraal werkster Ria Hofman is, samen met andere vrijwilligers, al vroeg bezig met het klaarzetten van alle spullen in de kerk. Pronkstuk is een metershoog kruis, versierd met een extra grote haan.
Palmpasen is een feest van tradities.
"Het haantje van brood staat symbool voor het breken en verdelen van het brood door Jezus bij het laatste avondmaal, ook wel Witte Donderdag. En de haan staat symbool voor de haan die één keer kraaide nadat Petrus drie keer had gezegd dat hij Jezus niet kende. Dat noemen we Goede Vrijdag."
In het christendom wordt met Palmpasen de intocht van Jezus in Jeruzalem gevierd. Hij koos ervoor de stad op een ezel binnen te rijden en aan de kant van de weg stonden mensen die hem juichend binnenhaalden, omdat ze dachten dat Jezus hen zou gaan verlossen van de Romeinse bezetter. Het liep echter anders, want de Bijbel beschrijft hoe Jezus in de periode die volgde gevangengenomen werd en gekruisigd.
Zakje snoep en paaseitjes
Voor de kinderen is het vooral een feest om met mooi versierde stokken in de kerk te zitten en daarna in optocht langs het verzorgingshuis naast de kerk te lopen. Ze zingen Eén ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei. En daarmee is het ook voor de ouderen een feest. Uitbundig zwaaiend vanachter het raam zien ze de bonte stoet kinderen voorbijtrekken. Eenmaal terug in de kerk is er ook nog een zakje snoep voor alle jonge deelnemers en worden ook de broodhaantjes verorberd.
Palmpasen is dus het begin van de zogeheten Goede Week in katholieke tradities. "En nu gaan we op naar Pasen, volgend weekend, de dag dat Jezus gekruisigd is, vandaar de houten kruizen met de versierselen en het broodhaantje", aldus een tevreden Ria Hofman. Nog even snel een kopje koffie en een paaseitje en dan stroomt de kerk weer leeg.
https://paulus-ludger.nl/images/locaties/Beltrum/1943.jpg
Traditionele zondag vóór Pasen in Beltrum
Bekijk hier de video van Omroep Gelderland
In het christendom wordt met Palmpasen de intocht van Jezus in Jeruzalem gevierd. Hij koos ervoor de stad op een ezel binnen te rijden en aan de kant van de weg stonden mensen die hem juichend binnenhaalden, omdat ze dachten dat Jezus hen zou gaan verlossen van de Romeinse bezetter. Het liep echter anders, want de Bijbel beschrijft hoe Jezus in de periode die volgde gevangengenomen werd en gekruisigd.
De theoloog en dichter Huub Oosterhuis is op 1e Paasdag vorig jaar
overleden. Hij stond bekend als een icoon voor de vernieuwing van
kerk en geloof. Dit dankzij zijn vele liederen, gedichten en gebeden.
Deze zijn misschien niet voor de eeuwigheid gemaakt, maar ze gaan
zeker nog een hele tijd mee.
Hij was iemand die de gulden regel van Jezus van Nazareth vertaalde
met: “Heb je naaste lief, die een mens is als jij”.
Iemand die zei: “De kracht van het bijbels liefhebben- dat is geen
knuffelliefde, maar dat is liefde als solidariteit”.
Ook noemde hij het gezongen woord het hart van de liturgie: zingen is
dubbel bidden.
In deze ode aan Huub Oosterhuis hebben we hem willen bedanken,
omdat hij met zijn teksten en zijn leven de hemel een stukje dichterbij
heeft gebracht.
Dames- en herenkoor en de werkgroep
In 1894 is men begonnen met het uitbreiden van het kerkgebouw aan de zuidzijde. De bestaande kerktoren werd vervangen door de tegenwoordige toren, waardoor er hoger gelegen ruimte was voor de luidklokken. Maar vermoedelijk is de klok van het oude torentje naar de nieuwe toren overgebracht. Wel werd in 1920 een ijzeren klokkenstoel geplaatst.
In 1929/1930 werd de kerk grondig verbouwd en uitgebreid. In 1931 heeft een plaatselijke familie drie nieuwe luidklokken aan de kerk geschonken. Hiermee kwam het aantal kerkklokken op vier. Deze hebben dienst gedaan tot 19-2-1943, omdat deze toen werden geroofd en meegenomen door de Duitsers. Al in 1944 werd er een inzameling gehouden voor nieuwe klokken. Maar verder kon men nog niets ondernemen. In1946 volgt er weer een collectie door de parochie gehouden. En in december 1947 werden de nieuwe klokken geplaatst.
Bij het zilveren priesterfeest van pastoor H.J. Scholten schenkt hij een nieuwe luidklok aan de parochie . De klok draagt de naam "Henricus is mijn naam ik roep u alleen tesaam.
Vanouds werden kerkklokken gebruikt om de mensen op te roepen voor de kerkdienst. In sterk kerkelijke landen en streken kan men soms nog zien dat de mensen hun huis uit komen zodra de kerkklok begint te luiden; elders geschiedt het luiden alleen uit traditie.
De kerkklokken kunnen oproepen tot een kerkdienst, gebed, huwelijk, begrafenis of worden geluid bij het afscheid/verlaten van de kerk- woongemeenschap er wordt dan iemand "verlud". Ook in onze gemeenschap luiden wij, indien men er prijs op stelt, bij deze gelegenheden de klokken.
Wordt een overledene vanuit mortuarium in de kerk of vanuit huis naar het crematorium gebracht dan kan er, ook geluid worden tot het moment dat de overledene buiten de bebouwde kom van Beltrum is.
Zo kan op elk moment van de dag er afscheid worden genomen en luiden onverwacht de klokken dan wordt de gemeenschap ingelicht dat iemand is overleden.
Ook luiden de klokken 's middags na het Engel des Heren / Angelus Domini ( dit gebed wordt rond 12 uur 's middags en tegen de avond gebeden; De Engel des Heren heeft aan Maria geboodschapt.) Ook wordt de klok gebruikt om de tijd aan te geven. Oudejaarsnacht, om 12 uur 's nachts worden eveneens de klokken geluid om het nieuwe jaar te verwelkomen. Enige tijd geleden is er een nieuw (magnetisch) aandrijfsysteem voor de kloken geplaatst.
Onze klokken blijven luiden en geven ook vaak op een dag de tijd aan.
Kraomschudd’n in de kerk van Beltrum
BELTRUM – Voor het 2e jaar wordt er in Beltrum een korte bijeenkomst naast de kerststal, en knikengel, achter in de kerk georganiseerd. “Wij nodigen alle kinderen die in 2023 geboren zijn, met hun ouders en hun broertjes en zusjes, uit voor een “Kraomschudd’n visite”. Laat de locatieraad Beltrum weten.
“Op 26 december (2e kerstdag) van 10.30 uur tot ongeveer 11.30 uur zijn jullie welkom om op een ongedwongen wijze met elkaar en vooral met de jonge Beltrummers, als mogelijk toekomstige klasgenoten, kennis te maken. Dit gebeurt bij de kribbe (vanzelfsprekend mag je de hele kerk bekijken) en er is natuurlijk koffie/thee en wat lekkers. Voor de kinderen is er ranja, iets lekkers en een kleine verrassing”.
Aanmelden
Aanmelden is niet nodig, gewoon vrijblijvend samenkomen vanaf 10.30 uur.
“HET IS WEER ZOVER”
Komen jullie ook? Stond er in aankondiging. Het werd een druk bezochte viering in een volle kerk.
Opmerkingen van bezoekers van de viering: Doar wordt wi'j vrolijk van. Prachtig. Mooi volle bak of nie ? Mooi toch!!! Kerk bomvol. 150 boekjes gedrukt voor deze viering..veeeel te weinig. Kortom een mooie viering.
Het is een fijne tijd, de advent, de vier weken voor Kerstmis.
De titel van het welbekende adventsliedje is ook het thema van de
familieviering van woensdag 20 december in onze kerk.
Alle kinderen en leerkrachten van De Sterrenboog werken hieraan
mee. We beginnen om 18.00 uur.
Komen jullie ook?
Het belooft weer een fijne bijeenkomst te worden met mooie liedjes en
verhalen.
Iedereen is van harte welkom!
Graag tot dan.
Werkgroep familieviering
BELTRUM - Over de hele wereld, wordt er op 10 december om 19.00 uur een kaarsje aangestoken, voor alle kinderen die zo gemist worden. Door de verschillende tijdzones, ontstaat er een slinger van lichtjes die zich over de hele wereld verspreid. Ook in Berkelland, in Betrum bij 't Noasman aan de Meenweg 4 is er een Wereldlichtjesdag-ceremonie, met vanaf 18.30 uur een inloop.
Wees welkom om samen te gedenken. Of het gaat om een pasgeboren kindje, een volwassen kind of de stil geborene. Of voor wie de kinderwens heeft moeten loslaten. Ook als broer of zus, opa, oma, tante of oom, een goede vriend, leerkracht of wie op een andere manier betrokken is bij het gemis; met elkaar wil men graag op deze avond herdenken, gedenken en de verbinding zoeken. De deelnemers gaan deze kinderen in het licht te zetten. Hun namen noemen en laten merken dat zij nooit vergeten worden en altijd in onze harten zijn.
Ook in Berkelland wordt er op 10 december, de slinger van licht gevormd. Pauline van Veen organiseert deze ceremonie al meerdere jaren. Haar betrokkenheid en motivatie voor deze dag komt niet zomaar. Zij weet als geen ander wat het betekent om te moeten leven met het gemis van een kindje en een vorm vinden om te gedenken. Haar twee zoontjes, Pim en Thijs zijn op 24 juni 1996 stil geboren. Zij heeft hen de belofte gedaan dat zij van betekenis zal zijn en hen trots zal maken. Dit keer organiseert ze Wereldlichtjesdag Berkelland samen met Sabine Kupper. Zij heeft dit jaar een herinneringsceremonie mogen houden voor haar oom en tante, die 43 jaar geleden hun zoontje tijdens een bijna voldragen zwangerschap hebben verloren. Het heeft haar laten zien hoe waardevol en belangrijk het is om de erkenning te krijgen en datje kindje bij naam genoemd wordt. De twee dames uit Berkelland krijgen ondersteuning van hun mannen en kinderen bij allerhande praktische zaken. Daarnaast is er nog een aantal andere ondernemers die graag hun steentje bijdragen. Zo zal Oennio uit Haarlo mooie bloemen verzorgen en stelt Noasman het terrein en accommodatie beschikbaar. Samen creëren zij een intieme avond, waarbij men licht-rituelen, subtiele woorden en een mooie muzikale omlijsting van singer-songwriter Timo van der Sande kan verwachten.
Iedereen is van harte welkom aan de Meenweg 4 in Beltrum, bij 't Noasman. Om 18.30 uur is de inloop en om 19.00 uur start de ceremonie. Bij droog weer vindt de ceremonie buiten plaats, dus een warme jas en stevige warme schoenen zijn wenselijk Een korte wandeling van een paar honderd meter is onderdeel van deze avond. Voor mensen die slecht te been zijn, is er vervoer beschikbaar. Nadien is er gelegenheid om een kop koffie/thee te drinken en kinderenkunnen kiezen uit ranja en chocomelk. Om een idee te krijgen van het aantal mensen waar de organisatie op kan rekenen, zou het fijn zijn als men zich vooraf wil aanmelden. Dit mag per mail naar
De organisatoren van Wereldlichtjesdag Berkelland (vlnr): Pauline van Veen, Oennio van de Wetering, Judith Kuipers en Sabine Kupper.
Oecumenische Raad Stopt
Oecumenische activiteiten kunnen wél doorgaan.
De leden van de Oecumenische Raad van Beltrum, Groenlo en Lievelde en vertegenwoordigers van de deelnemende geloofsgemeenschappen hebben besloten tot opheffing van de oecumenische Raad per 1 april 2023. De raad kampt al lange tijd met onderbezetting. Medio vorig jaar is de taak van voorzitter vacant geworden. Deze taak is jarenlang door Peter Muller met een enorme inzet en heel enthousiast verricht. Hiernaast zijn er gemeenschappen die ook niet meer een vaste vertegenwoordiger kunnen afvaardigen. Dat maakt de coördinatie, het uitvouwen van een programma en de verdeling van de hiermee gepaard gaande werkzaamheden moeilijk. Maar ook zien we een matige belangstelling voor en opkomst bij de gezamenlijke vieringen in de Gebedsweek voor de Eenheid, de Vredesweek en de avondgebeden in de Advent- en Vastentijd. Op 30 maart zijn vertegenwoordigers van de in de raad participerende geloofsgemeenschappen uitgenodigd om deze situatie te bespreken. De beslissing om te stoppen is door de aanwezigen, met pijn genomen. Het is jammer dat er een einde komt aan dit orgaan dat lange tijd heeft bestaan en mede gezorgd heeft voor een hartelijke en vruchtbare samenwerking tussen de kerken. We kijken daar dankbaar op terug en hebben geconstateerd dat onze goede band blijvend is.
Het ontbreken van een raad voor oecumene is geen beletsel om oecumenisch bezig te zijn. We zien in plaatsen in onze regio hoe mensen van verschillende gemeenschappen elkaar zoeken en vinden om tot nieuwe, aansprekende activiteiten te komen. Oecumene is een opdracht van nabijheid die aan de basis gestalte krijgt. Initiatieven kunnen met elkaar gedeeld blijven worden. Sterker nog: in krimpende kerkgemeenschappen is het van groot belang dat we elkaar vinden. Vandaar dat we besloten hebben om elkaar nog voor de zomervakantie te ontmoeten om te zien wat er bij ieder speelt en of er toch oecumenische piketpaaltjes zijn die we uit zouden kunnen zetten in het nieuwe seizoen. Een goed bericht is ook dat de Taizé-vieringen, gehouden in de Oude en in de RK Calixtus, kunnen blijven rekenen op ondersteuning vanuit de R.K. geloofsgemeenschap Groenlo en de kerkenraad van de Hervormde Gemeente Groenlo. Langs deze weg bedanken wij allen die in de afgelopen jaren op welke wijze ook hebben bijgedragen aan het functioneren van de Oecumenische Raad Beltrum-Groenlo-Lievelde. Ds. Wentink, die over enkele maanden met emeritaat gaat, stak de scheidende leden nog een mooi hart onder de riem: "Als God een deur sluit, dan opent Hij een venster".
Namens de voormalige leden van de Oecumenische Raad,
Pastoor H.A.M, de Jong