WAT EEN KERKBEZOEK MET IEMAND DOET

"Onlangs heb ik een oecumenische viering in de kerk van Beltrum bijgewoond. Daar waren goede redenen voor. Ten eerste vind ik het belangrijk om ook buiten de eigen lijnen te stappen en te proeven hoe er elders samen gevierd wordt. Daarbij kwam dat emeritus Pastoor Theo Escher uit Groenlo voorging waar ik goede herinneringen aan heb. Ik werd zeer gastvrij in deze kerk ontvangen. Even de corona maatregelen doorgenomen en toen plaats genomen in deze prachtige kerk. De muurschilderingen zal ik zeker op een ander moment nog eens gaan bekijken want ze zijn meer dan de moeite waard om er tijd voor te nemen. Naast de pastoor was ds. Saraber uit Frankrijk als voorganger aangeschoven en emeritus da. Ria Willems.
De viering was in één woord een fijne ontmoeting te noemen, waarin het thema 'vrede verbindt verschil' centraal stond en welke letterlijk en figuurlijk hoorbaar en voelbaar was. De drie voorgangers kregen een mooie bos bloemen, die ze na afloop, tijdens de koffiepauze in ontvangst mochten nemen. Een warm gebaar. De koffie werd achter in de kerk genuttigd en ik voelde me prettig door de gemoedelijke bewoners die samen met de voorgangers nog even na bleven praten. Toen ik vroeg of ik nog een paar foto's mocht maken constateerde ik dat de kaarsen allemaal weer opnieuw aangestoken werden.
Een zeer sympathiek gebaar naast de uitleg die ik kreeg over de muurschilderingen en zijn voorgeschiedenis. Ik zal er zeker vaker naar toe gaan want er werd op een prettige manier 'verbindend' gevierd. En dat was voelbaar. Met dank aan de vrijwilligers en de parochianen."    - Rianne Emaus uit Groenlo (schrijfster).

 

 

WAT EEN KERKBEZOEK MET IEMAND DOET

"Donderdag naar de kerk in Beltrum geweest. Had van vrienden gehoord dat de muurschilderingen bij het altaar weer gerestaureerd waren. Het was echt geweldig mooi om de originele staat weer te zien. Kan me nog voorstellen dat mijn Vader (Willem Zemann) ze toen (1962) van Pastoor Smit voor de helft weg moest schilderen. Meneer Pastoor vond het "te druk" boven het Altaar. Mijn Vader was daar behoorlijk kwaad over toen. Prachtig dat dit kunstwerk weer in de oude staat hersteld is." Rudi Zemann (schrijver)