Van oudsher gingen de Harrevelders te kerke in Groenlo. Hier werd al in de negende eeuw een kerk gebouwd. Later in de middeleeuwen konden ze ook in de kapellen te Vragender ( vanaf 1444) en Lichtenvoorde (vanaf1496) terecht. Deze kapellen waren onderhorig aan Groenlo. De reformatie kreeg weinig voet aan de grond in deze contreien. De katholiek gebleven inwoners van Harreveld konden vanaf 1650 ter kerke gaan net over de grens in Zwillbrock of in de Kreuzkapelle bij Bocholt.
Pastoor G. Waanders.
Eerste pastoor van de St. Agathaparochie. Installatie op 15 november 1895. Om gezondheidsredenen op eigen verzoek vertrokken op 15 juni 1896.
Omstreeks 1863 groeiden plannen om in Harreveld een eigen hulp- of bij- kerk te bouwen, behorende tot de Parochie Zieuwent. Deze plannen werden goedgekeurd door Aartsbisschop Mgr. Zwijssen en zo snel uitgevoerd dat reeds in februari 1868 de bij - kerk kon worden ingezegend en toegewijd aan St. Agatha. De kerk werd aanvankelijk bediend door de geestelijkheid van de parochie Zieuwent, later daarin bijgestaan door de duitse paters Franciscanen, die zich in 1875 op het kasteel Harreveld hadden gevestigd. In 1895 werd Harreveld als zelfstandige parochie afgescheiden van Zieuwent. Op 16 mei 1888 brandde de kerk, als gevolg van blikseminslag, volkomen af. Alleen het muurwerk van de toren kon blijven staan. Gelukkig dekte de verzekering de schade en op de fundamenten van de verwoestte kerk kon in 1889 de huidige kerk naar ontwerp van Gerhardus te Riele, worden gebouwd. Door verschillende giften werd het kerkgebouw nog verder verfraaid. De huidige kerk is nu een rijksgebouw.
Voor 1895 was er al een koster in Harreveld, nl. Dorus Wolters. in 1897 moest hij de militaire dienstplicht gaan vervullen. Zijn 13 jarige broer Jan Wolters nam het kosterschap over en heeft dit vervuld tot 1948.
Een jaarlijks terugkerend hoogtepunt in het parochiegebeuren was de Sacramentsprocessie op de zondag na Sacramentsdag.
dat de Klokken van de Sint Agathakerk
op 9 februari 1943 werden weggehaald uit de toren door M. Weber, Schrassenstraat 556 te Arnhem in opdracht van Peter Joseph Meulenberg, Caumerbeeklaan 37 , Heerlen